Get Adobe Flash player
top1.jpg
top2.jpg
top3.jpg

Zanimivo v objavi

Ogledi muzeja v katerem so na vpogled krajevne značilnosti iz preteklosti ribniške doline so po predhodni najavi na tel. 031 625 194. Vstopnina za organizirane skupine je 1,5 evra, za posameznike pa 2 evra. Otroci do 7 let ne plačajo vstopnine. Obisk z razlago traja približno eno uro. Interesenti si lahko po predhodnem dogovoru z MEH organizirajo tudi prehrano ( ketering – gostišče Pugelj, Ribnica).

Zanimivosti

Sodelujemo

Statistika obiska

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes57
mod_vvisit_counterVčeraj130
mod_vvisit_counterTa teden187
mod_vvisit_counterPrejšnji teden809
mod_vvisit_counterTa mesec1777
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec2749
mod_vvisit_counterSkupaj957514

Na strani (zadnjih 20 min.): 5
Vaš IP: 3.239.109.55
,
Danes: 18 Jan, 2021

Ravni Dol in okolica

Uro hoda od vasi Ravni Dol nas pripelje pot do Travne gore. Tri ure hoda pa potrebujemo, da pridemo do Boncarja, kjer so ostanki Rimskega zidu zgrajenega pred 3. stoletjem. Nekoč serpentinast klanec z imenom Boncar, je na prehodu iz ribniško-kočevske doline na bloško ravan, predstavljal glavno trgovsko pot od Karlovca do Trsta. Ko pa je stekla železnica od Dunaj - Trst, je ta prometna žila izgubila na svoji veljavi. Dokler ni bilo proge od Kočevje - Ljubljana, je bila najbližja železniška postaja na Rakeku.

Zaradi prevozov čez Boncar je kraj pod njim doživljal razcvet. Vozniki so tu prepregali in pripregali konje ali vole za v strmino. Takrat so pod klancem delovale kar tri gostilne. Tukajšnjim ljudem je dalo to prepreganje in pripreganje kar dober zaslužek. Vas se še danes imenuje Podklanec.

Od Maticove etno hiše seže pogled do cerkve sv. Marka, ki stoji na temeljih poganskega templja. Ta cerkev je ena najstarejših na slovenskem. Streljaj od Maticove etno hiše leži Nova Štifta s frančiškanskim samostanom in z baročno cerkvijo posvečeno Mariji Vnebovzeti, zgrajena v 17. stoletju.

Dve ure hoda, preko Travne gore, je Ogenjca znana NOB.

Zakaj ime Ravni Dol?

Nekdanja pešpot iz Loškega Potoka preko Travne gore, Ribnice, Gotenice in dalje do Karlovca je potekala ravno skozi to dolinico. Morda je dobila sedanje ime prav zato, ker so potniki, ki so se spuščali po strmem pobočju Velike gore, bili željni položne poti, in ko so zagledali to dolinico, kjer so si z lagodnejšo hojo odpočili utrujene noge, so jo poimenovali kar Ravna dolina ali sčasoma Ravni Dol.

Po dolinici, skozi vas, teče potok Ravnodolščica, ki izvira nad vasjo. Njegov izvir so med drugo svetovno vojno zajezili in mu dali ime Lahki Studenec. Povojna in še sedanja leta, napaja z vodo okoliške vasi. Ravnodolščica se izliva v Bistrico pod vasjo Vinice.

Zadnja objava

Najbolj brano

botom1.jpg
botom2.jpg
botom3.jpg

Spletna stran uporavlja piskotke za svoje informativne namene. Sprejmeš lahko piškotke začasno, ali trajno. EVROPSKA DIREKTIVA.

Sprejmem piškotke za informacijo.

Evropska direktiva o zbiranju piškotkov