Get Adobe Flash player
top1.jpg
top2.jpg
top3.jpg

Zanimivo v objavi

Ogledi muzeja v katerem so na vpogled krajevne značilnosti iz preteklosti ribniške doline so po predhodni najavi na tel. 031 625 194. Vstopnina za organizirane skupine je 1,5 evra, za posameznike pa 2 evra. Otroci do 7 let ne plačajo vstopnine. Obisk z razlago traja približno eno uro. Interesenti si lahko po predhodnem dogovoru z MEH organizirajo tudi prehrano ( ketering – gostišče Pugelj, Ribnica).

Zanimivosti

Sodelujemo

Statistika obiska

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes25
mod_vvisit_counterVčeraj76
mod_vvisit_counterTa teden376
mod_vvisit_counterPrejšnji teden412
mod_vvisit_counterTa mesec2203
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec2969
mod_vvisit_counterSkupaj960909

Na strani (zadnjih 20 min.): 2
Vaš IP: 54.236.58.220
,
Danes: 26 Feb, 2021

Maticova etno hiša

Maticova etno hiša je nastajala skoraj devet let. V edinstveni, tovrstni, muzej sodraško-ribniške doline je nastala iz skednja, ki je bil potreben temeljite obnove.

Ko je dozorela odločitev, da je potrebno objekt, ki je od leta 1928 pa do leta 2000 služil na domačiji kot skedenj in shramba za gospodarska orodja obnoviti, se je bilo potrebno odločiti, v katero smer naj gre obnova. Zavoljo družinskih in družbenih razmer ga ni bilo smiselno obnavljati v dotedanjo funkcijo. Glede na to, da je bilo v hišnem gospodarstvu vse orodje, ki se je desetletja uporabljalo v vsakdanjem delu ohranjeno, smo se odločili, da se objekt obnovi v funkcijo muzeja kmečkega orodja. Na ta način naj bi objekt ohranjal in prikazoval vse, kar kaže v gospodarstvu na preteklost in v okolici izginja v pozabo. Da ne bi bila to le zbirka, ki jo je neki ljubitelj starin postavil zanamcem na ogled, je bilo potrebno dodati še nekaj, kar bo kazalo na preteklost kraja. Po tehtnem premisleku je bilo odločeno, da se v njem prikaže način življenja, ki je bil pred desetletji značilen za te kraje.

Tako ima Maticova etno hiša tri vsebinske sklope:

1. Prikaz delovno-bivalnega prostora, ki je bil značilen za prebivalce te doline v zimskem času, ko so izdelovali izdelke suhe robe.

2. Izložbo orodij in pripomočkov, ki so se uporabljali v kmečkem gospodarstvu.

3. Družabni prostor za 50 do 60 ljudi.

Kmečka hiša (soba) - delavnica

Jeseni po končanem delu na polju, od sv. Mihaela do sv. Jurija, so hišni prostor preuredili v delavnico. Postelje in omare so odmaknili v kote sobe. Osrednji element je bila krušna peč okrog katere so namestili orodja za izdelavo tistih izdelkov, ki so jih izdelovali v konkretnem gospodarstvu.

V delovno-bivalnem prostoru so pokazani tudi vsi pomožni pripomočki, ki jih je družina uporabljala za svoje potrebe (pljuvalnik, nočna posoda, zajec za sezuvanje čevljev,…).

Izložba strojev in gospodarskih pripomočkov

Prikazani so kmečki stroji izpred traktorskega obdobja, vključno s pripomočki za vsakdanje življenje v hiši.

Tu je tudi rodbinski kotiček.

Prostor za družabno življenje

Ta se nahaja v pritličju in ima 50 sedežev za obiskovalce. Tu je tudi kuhinjska niša. V posebnem prostoru je šest ležišč na pogradih. Na podestu je razstavni prostor, kjer je trenutno razstava akvarelov z okoliško motiviko. Avtorja sta zakonca iz okolice Litije.

V prostoru je tudi možnost uporabe multimedijskih naprav.

Na ponudbo je tudi brošura z etnološkim opisom predmetov, ki so razstavljeni v muzeju.

Od Maticove etno hiše do cerkve pri Novi Štifti je bil v letu 2008 postavljen Križev pot. Speljan je ob stoletni stezi skozi borov gozdiček v katerem se človek ob premišljevanju naužije miru in pridobi življenjsko energijo. Postaje Križevega pota so postavljene na močne energetske točke; zlasti se to občuti na 9. postaji.

Lastnik Maticove etno hiše je tudi čebelar. Spomladi 2010 bo v predelanem čebelnjaku zgrajena komora z mikro klimo kakršna je v čebeljem panju. Balzam za odpravo živčnosti.

Zadnja objava

Najbolj brano

botom1.jpg
botom2.jpg
botom3.jpg

Spletna stran uporavlja piskotke za svoje informativne namene. Sprejmeš lahko piškotke začasno, ali trajno. EVROPSKA DIREKTIVA.

Sprejmem piškotke za informacijo.

Evropska direktiva o zbiranju piškotkov