Get Adobe Flash player
top1.jpg
top2.jpg
top3.jpg

Zanimivo v objavi

Ogledi muzeja v katerem so na vpogled krajevne značilnosti iz preteklosti ribniške doline so po predhodni najavi na tel. 031 625 194. Vstopnina za organizirane skupine je 1,5 evra, za posameznike pa 2 evra. Otroci do 7 let ne plačajo vstopnine. Obisk z razlago traja približno eno uro. Interesenti si lahko po predhodnem dogovoru z MEH organizirajo tudi prehrano ( ketering – gostišče Pugelj, Ribnica).

Zanimivosti

Sodelujemo

Statistika obiska

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes46
mod_vvisit_counterVčeraj122
mod_vvisit_counterTa teden46
mod_vvisit_counterPrejšnji teden809
mod_vvisit_counterTa mesec1636
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec2749
mod_vvisit_counterSkupaj957373

Na strani (zadnjih 20 min.): 1
Vaš IP: 54.85.57.0
,
Danes: 17 Jan, 2021

P R O F E S O R (Mojim prednikom v spomin) -beseda avtorja

Verjetno bodo literarni strokovnjaki težko uvrstili pričujočo knjigo med standardne zvrsti literature. Je to roman, je to povest, je to…? Verjetno bodo težko našli klasično definicijo. Vendar za mene, kot avtorja, to ni pomembno. To je moje delo, v katerem sem poskušal povezati preteklost in sedanjost v zaokroženo celoto. Preteklost predstavlja rodbinski lok, ki se razteza od začetka nekega priimka, najdenega v arhivih, do avtorjevega časa. Podpira ga lok pripovedi o gradnji cerkve in življenja okrog nje. Zgodbe iz življenja tega rodu so zgolj moja domišljija. Te so se zgodile ali pa se niso. Dejstvo pa je, da so nosilci teh zgodb, v opisanem času in s temi imeni ter s priimkom, resnično obstajali. Ta dejstva sem povzel po rodovniku, ki ga je sestavil bratranec g. France Lesar, ki je raziskoval izvor in potek tega rodu.
Dejstvo je tudi, da se je v času, ki ga opisujejo zgodbe, gradila cerkev, ki se zdaj imenuje Nova Štifta. Vse to je resnica in resnica je tudi to, da cerkev stoji in je v različnih obdobjih doživljala različne zgode in nezgode.

 

   Knjiga ni napisana kot zgodovinski zapis; je pa poskus opisa življenja ljudi in bo morda komu v prihodnosti služila za pogled v čase, ko so ljudje imeli bistveno drugačne probleme, kot jih imamo sedaj. Dejstva o nastajanju cerkve so povzeta po zgodovinskih že objavljenih virih (tudi: Skubic). Pri vsem opisovanju pa sem si privoščil dosti literarne svobode, kar je pri pisanju takih literarnih tekstov samoumevno.

   Posebno poglavje so tudi knjigi priložene risbe. Napravil jih je tukajšnji rojak, pokojni Ludvik Debeljak. Podarila mi jih je njegova nečakinja ga. Ana Kovačič. Ocenil sem, da bodo dobile trajnejšo veljavo z objavo v knjižnem delu, in ko jih vidi širše občinstvo. Na nekaterih risbah so mi osebe poznane. Ni pa se mi zdelo primerno, da bi jih dodatno predstavljal z lastnimi pojasnili. To morda ne bi bilo po godu njihovim še živečim sorodnikom, zato je na risbah ostal le podnapis avtorja konkretne risbe! Tudi v primeru teh risb se mi je zdelo škoda, da bi ostala ta zapuščina skrita pred očmi javnosti, saj sta avtor in njegova rodbina poznana po risarskem talentu.

   In še o zgodbi s sodobnejšo tematiko. Ta se prepleta in povezuje prej opisano pripoved. Vsebina te zgodbe je tudi fikcija. Ima pa namen pomagati bralcu, da se ob branju ostalih zgodb lažje prebije do zadnje strani.

   Če boš, spoštovani bralec, zadovoljen odložil prebrano knjigo, bom tudi jaz, avtor, imel poplačan svoj vloženi trud.

                                                                                                                              Ivan Šega

Zadnja objava

Najbolj brano

botom1.jpg
botom2.jpg
botom3.jpg

Spletna stran uporavlja piskotke za svoje informativne namene. Sprejmeš lahko piškotke začasno, ali trajno. EVROPSKA DIREKTIVA.

Sprejmem piškotke za informacijo.

Evropska direktiva o zbiranju piškotkov