Get Adobe Flash player
top1.jpg
top2.jpg
top3.jpg

Zanimivo v objavi

Ogledi muzeja v katerem so na vpogled krajevne značilnosti iz preteklosti ribniške doline so po predhodni najavi na tel. 031 625 194. Vstopnina za organizirane skupine je 1,5 evra, za posameznike pa 2 evra. Otroci do 7 let ne plačajo vstopnine. Obisk z razlago traja približno eno uro. Interesenti si lahko po predhodnem dogovoru z MEH organizirajo tudi prehrano ( ketering – gostišče Pugelj, Ribnica).

Zanimivosti

Sodelujemo

Statistika obiska

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes23
mod_vvisit_counterVčeraj76
mod_vvisit_counterTa teden374
mod_vvisit_counterPrejšnji teden412
mod_vvisit_counterTa mesec2201
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec2969
mod_vvisit_counterSkupaj960907

Na strani (zadnjih 20 min.): 3
Vaš IP: 54.236.58.220
,
Danes: 26 Feb, 2021

NOVA KNJIGA izpod peresa Ivana Šege

sifra ivan segaV zadnjih dneh decembra 2015 je izšla šesta leposlovna knjiga avtorja Ivana Šege. Uradno bo predstavljena 13. januarja 2016 ob 19. uri zvečer v knjižnici Miklova hiša v Ribnici.

Tematika zgodbe je sodobna. Opisuje povojno industrializacijo podeželja in anomalije pri lastninjenju družbenih podjetij v novi državi. Zgodba je postavljena v kraj, kjer je avtor začel svojo delovno pot. Čeprav nista ne kraj in ne podjetje imenovana s pravim imenom, lahko bralec - domačin ugotovi kje se zgodba dogaja. Kljub temu vsebina knjige ni vezana na določen kraj. Lahko se zgodi kjerkoli v državi – in tudi se je! Z izgradnjo mrliških vežic je zabeleženo neke vrste priznanje za njihovo humano in prostovoljno delo. To podčrtujejo tudi nekatera domača hišna imena in imena oseb, ki nastopajo v zgodbi.


Urednica knjige je v svojem komentarju za na platnice napisala: »To je roman iskrivega pisatelja Ivana Šege o industrializaciji podeželja in vsega, kar je ta prinesla in spremenila v naši družbi skoz desetletja, vse od velike vojne naprej pa tja do sodobnega časa, torej tudi do tajkunstva, ki je posledica gospodarskega kriminala. Knjiga daje vtis, kot bi bralec gledal film o lastnem življenju, povečanem in približanem s povečevalnim steklom: vse mu sčasoma postane jasno, prepoznavno in razumljivo, kar mu morda prej še ni bilo. Napeto branje, polno akcije in presenetljivih preobratov, a tudi vredno premisleka, kako naprej.«


Zgodba vsebuje socialno noto, saj junak dvakrat, v fizično istem podjetju - le s spremenjenim imenom, izgubi delo. V zgodbi se odkrije tragika posameznika, ki je prišel do denarja s prekoračitvijo pooblastil, in na osebni ravni postane nezavidanja vreden revež na plečih države. Prisoten je tudi politični moment, ko oblast zaradi prilizovanja državljanom, izvaja ukrepe s katerimi zatre še tisto, kar hoče, sicer pohlepen posameznik, napraviti dobro v korist okolice.

Ob izgubi zaposlitve v tovarni se eden izmed junakov zgodbe loti nenavadnega dela - pokopavanja mrličev. Tudi ta in taka dela je treba opravljati! Sreča je na strani hrabrih in pridnih! On je bil oboje.

V zgodbi so opisani postopki pokopavanja mrličev, zato ima zgodba tudi etnološki pridih. Dobro je, da so zabeleženi za poznejše rodove, ker se tudi ta opravila spreminjajo iz generacije v generacijo – pa čeprav le v niansah.

Usode junakov so vložene v embalažo tovarne, kjer se v večini zgodba odvija.


Kulisa zgodbe je družbeno dogajanje v delu časa, ki sem ga osebno preživel in ga še živim.


P.S. Knjiga je izšla v 400 izvodih ob finančni podpori Občine Sodražica in PZDU Dolenjske in Bele krajine ter finansiranja avtorja. Izdalo jo je Kulturno etnološko društvo Maticova etno hiša v Ravnem dolu v decembru 2015.

Zadnja objava

Najbolj brano

botom1.jpg
botom2.jpg
botom3.jpg

Spletna stran uporavlja piskotke za svoje informativne namene. Sprejmeš lahko piškotke začasno, ali trajno. EVROPSKA DIREKTIVA.

Sprejmem piškotke za informacijo.

Evropska direktiva o zbiranju piškotkov